Luni, Mai 28, 2018
13.02.11

Trei sfaturi în alegerea gresiei şi faianţei ideale

gresie si faianta

Înainte de a citi sfaturile de mai jos, reţineţi că este recomandat, totuşi, să aduceţi un meseriaş pentru a placa gresia sau faianţa. Oricum ştie mai bine ce este de făcut. Având în vedere că este o lucrare care trebuie să dureze foarte mulţi ani, nu faceţi experimente pe propria casă. Începeţi măcar cu vecinii (asta dacă găsiţi amatori să îşi asume riscul)!

1. E pregătit suportul? Înainte de a ne apuca să placăm cu gresie sau faianţă, trebuie să ne asigurăm că suportul (peretele sau podeaua) este apt pentru a susţine plăcile ceramice. Pentru a fi siguri de asta, inainte de operaţia de placare este recomandat să refacem suportul: să retencuim peretele cu un strat de tencuială (nisip cu ciment şi var) pentru pereţii şi podelele care au nevoie de încărcare mai mare sau cu un strat subţire de adezivul cu care vom placa ceramica, în cazul unor pereţi sau podele drepte.

2. Unde punem faianţa şi gresia? Când alegeţi gresia, faceţi diferenţa între gresia de interior şi gresia de exterior. Dacă dorim să placăm un spaţiu deschis, trebuie să optăm pentru gresia tratată să reziste la îngheţ şi să alegem o textură care să împiedice alunecarea. Pentru asta se recomandă gresia porţelanată, în special cea care imită materialele naturale (piatra, cărămida, pietrişul). În privinţa modelelor şi culorilor, trebuie să ţineţi seama că pentru baie se folosesc culori reci (alb, albastru, verde), iar pentru bucătării culori calde (crem, galben, bej etc). Şi încă ceva, foarte important: în funcţie de calitatea gresiei sau faianţei, putem să găsim diferenţe de mărimi între laturile plăcilor, ceea ce ne obligă să folosim distanţiere: cu cât calitatea este mai slabă, cu atât distanţierele trebuie să fie de dimensiuni mai mari. Totuşi, vă recomand să folosiţi distanţierele (rosturile dintre plăci) indiferent de calitatea plăcii ceramice.

3. Adezivii îi alegem, ca şi la punctul 2, în funcţie de spaţiul unde placăm. Pentru spaţii deschise folosim adezivi rezistenţi la îngheţ şi cu absorbţie scăzută, iar pentru interioare folosim adezivi obişnuiţi, mai mai de calitate pentru baie şi normali pentru bucătărie, hol etc.

Ultimele postări pe forum

Cine e online

Avem 8 vizitatori online

Știri Ziarul Oamenilor Buni